Mikrostöd: Förstudier Agenda 2030
Vi har tagit fram ett mikrostöd för dig som vill genomföra en mindre förstudie inför kommande satsning. Det är möjligt för kommun, företag och föreningar i samarbete eller med fokus på att utveckla samarbeten att söka upp till 60 000 kr.
Om mikrostödet
Förstudie Agenda 2030 är ett av våra mikrostöd. Våra mikrostöd innebär en förenklad ansökningsprocess, snabbare beslut och utbetalningar vilket gör det smidigare för dig som projektsökande om du vill genomföra ett mindre aktivitet, eller som i detta fall en förstudie. Mindre medel som ska gå snabbt och enkelt!
Det krävs minst ett fokusområde
För att passa in i vår förstudiemodell krävs det att er ansökan innehåller minst ett av dessa fokusområden:
- Efterfrågan & målgrupp – marknadsundersökning av behov & nytta
- Skapa ett pilotprojekt – testa er idé
- Finansieringsmodell & samverkan – mobilisering av samverkanspartners
Vad kan man söka stöd för?
- Bygga upp kontakter med tilltänkta samarbetspartners
- Kompetenshöjande insatser såsom exempelvis studiebesök
- Testa en ny produkt/innovation
- Utföra marknadsundersökningar
Vem kan söka stödet?
Alla landsbygdsaktörer i våra kommuner som vill skapa öppna, inkluderande aktiviteter. Det innebär att kommuner, företag och föreningar har möjlighet att söka mikrostöd inom ramen för Förstudie Agenda 2030.
I jämförelse med att söka stöd för ett stort projekt, så innebär mikrostöd en förenklad ansökningsprocess, snabbare beslut och snabbare utbetalningar.
När kan man söka?
Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Kontakta alltid oss i leaderteamet innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.
Om mikrostödet
Sökbart maxbelopp: 60 000 kr
Medfinansiering: Det ideella arbetet behöver vara minst 30% av det sökta beloppet.
Ideellt arbete värderas enligt följande:
340 kr per timme för personer över 15 år
77 kr per timme för personer 13–15 år
Ladda ner

Pågående förstudier

Samverkan 2.0 Ljungskile
Ljungskile Samhällsförening genomför en förstudie för att tydliggöra och förankra sin verksamhet i Ljungskile, med fokus på att identifiera lokala behov och stärka platsvarumärket. Projektet strävar efter att främja hållbara och inkluderande samhällen, i linje med Agenda 2030:s mål.
Om förstudien
Projektägare: Ljungskile Samhällsförening
Plats: Ljungskile
Leaderstöd: 60 000 kr

Klättercenter Brodalen
Bohusläns Klätterklubb undersöker möjligheterna att utveckla verksamheten till ett klättercenter i Brodalen. Förstudien strävar efter att förbättra tillgängligheten och främja hälsa och gemenskap i regionen genom att skapa möjligheter för både nationella och internationella klättringstävlingar.
Om förstudien
Projektägare: Bohusläns Klätterklubb
Plats: Brodalen
Leaderstöd: 60 000 kr

Charlottenlund Grebbestads Folkets Park
Syftet är att återskapa Charlottenlund i Grebbestad som det populära besöksmål det var under glansdagarna i mitten av 1900-talet, då när folkparkerna var en viktig del av nöjes-Sverige var Lunden en av Västsveriges nöjesmetropoler, välbesökt av så väl artister som besökare.
Förstudien ska ta reda på hur det går att anpassa och utveckla fastighetens lokaler för uthyrning till föreställningar, seminarier, utställningar, workshops, utbildning, marknader och fester. Hur man kan utveckla den gamla vackra parken till ett ”friluftsaktivitetscenter” för alla åldrar alla årstider, samt hur detta kan göras i samverkan med lokala föreningar, företag, skola, institutioner, kommunen och allmänheten.
Om förstudien
Projektägare: Grebbestads Samhällsförening
Plats: Grebbestad
Leaderstöd: 47 000 kr
Knutpunkt Bottnafjorden
Gerlesborg 21 har tagit initiativ till förstudien ”Knutpunkt Bottnafjorden” för att utveckla en mötesplats med fokus på transport, rörelse, service och upplevelser av natur och kultur. Förstudien, som pågår till 31 december 2024, syftar till att skapa en handlingsplan för en hållbar utveckling av platsen. Projektet sker i samverkan med kommunerna Tanum, Sotenäs och Munkedal samt andra lokala aktörer.
Om förstudien
Projektägare: Gerlesborg 21
Plats: Gerlesborg
Leaderstöd: 60 000 kr
Avslutade projekt
Tillsammansbygderi förstudie
Tillsammansbygderi förstudie vill utveckla hållbara och kostnadseffektiva bostadslösningar genom organiserat självbyggeri i Bohuslän. Förstudien fokuserar på att testa nya metoder för samhällsbyggnad och skapa starkare lokalsamhällen.
Om förstudien
Projektägare: Andreastorpets Vänboende ekonomisk förening
Plats: Tanum, Orust & Tjörn
Leaderstöd: 60 000 kr

Förstudie Skaftögården
Skaftögårdens Vänner ska genomföra en förstudie för att utforska möjligheterna för att anordna sommaraktiviteter på Skaftögården. Studien inriktar sig på att utforska samarbeten med lokala aktörer och utvärdera finansieringsvägar, med målet att berika ungdomars somrar och främja en hållbar utveckling i linje med Agenda 2030.
Om förstudien
Projektägare: Skaftögårdens vänner
Plats: Skaftö
Leaderstöd: 48 000 kr
Gnejs Adventures
Ljungskile Outdoor Världsevent AB är aktiva i att utveckla hållbar turism i Bohuslän och vill genom förstudien Gnejs Adventures skapa ett koncept där cykling kombineras med lokal gastronomi och boende. Genom att attrahera både nya och återkommande besökare vill de bidra till en ekonomisk och hållbar utveckling i regionen. Projektet fokuserar på att stärka samarbetet mellan lokala aktörer för att skapa unika och minnesvärda upplevelser.
Om förstudien
Projektägare: Ljungskile Outdoor Världsevent AB
Plats: Bohuslän
Leaderstöd: 60 000 kr