MAT i Bohuslän
Ett projekt för lokala matproducenter som drivs av Leader Bohuslän.

Om projektet
Projektet MAT i Bohuslän vill lyfta fram den lokala maten i Bohuslän och visa upp det fantastiska utbudet som våra lokala producenter erbjuder. Genom att skapa nya nätverk och samarbeten vill vi också stärka producenternas förutsättningar och bidra till en mer hållbar och robust livsmedelsproduktion i Bohuslän.
Projektet förväntas bidra till ökad resiliens, fler arbetstillfällen och hållbar utveckling inom lokal matproduktion i Bohuslän.
Lokala producenter – se hit!
Vill du vara med på intressanta nätverksträffar/event eller skulle du vilja anordna en nätverksträff tillsammans med oss?
Tveka inte att ta kontakt med oss!
Kommande nätverksträffar/event
Genomförda nätverksträffar/event

17 mars 2025
Tema: Svenska baljväxter
Den 17 mars samlades cirka 70 personer i Henån för en inspirerande kväll om baljväxternas roll i framtidens livsmedelsproduktion. Journalisten Jenny Damberg och agronomen Per Modig delade med sig av kunskap och erfarenheter kring svenska baljväxter som en nyckel till ökad hållbarhet och självförsörjning. Deltagarna fick ta del av både föreläsningar och samtal med odlare och förädlare som driver utvecklingen framåt. Kvällen präglades av engagemang, nätverkande och konkreta idéer för framtiden.
Vill du läsa mer och se bilder från kvällen?
Om träffen
Samarbete: OrustMat, Rätt Rå
Plats: Kajutan, Henån

Fotograf: Karin Björk
10 mars 2025
Tema: Smaker från Bohuslän – en kväll fylld av inspiration och nätverkande
Eventet Smaker från Bohuslän samlade över 70 deltagare med fokus på lokal mat, nätverkande och inspiration. Kvällen bjöd på föreläsningar av bland andra TV-kocken Lisa Lemke, som lyfte vikten av relationer och mod att våga testa nytt. Producenter och uppköpare möttes för att skapa samarbeten och utbyta idéer kring lokal livsmedelsproduktion. Ett starkt engagemang och framtidstro genomsyrade hela evenemanget.
Vill du läsa mer och se bilder från kvällen?
Om träffen
Samarbete: Utgårds Hantverksbageri, Svenska Favabönor, Smaka på Västsverige
Plats: Bärfendals Hembygdsgård

11 nov 2024
Tema: nya nätverk och kontakter
Den 11 november samlades lokala matproducenter och småföretagare i Bottna sockenstuga för en inspirerande nätverksträff arrangerad av Utgårds Hantverksbager och Leader Bohuslän. Kvällen bjöd på värdefull kunskap, engagerande samtal och möjligheter att knyta nya kontakter.
Initiativet leddes av Johanna från Utgårds, som tillsammans med andra skapade en givande träff fylld med samtal om utveckling och samverkan. På träffen kom det en idé om att samla producenter och restauranger för att öka chansen till nya affärsmöjligheter.
Cirka 18 personer deltog, och flera spännande verksamheter inom matproduktion var representerade och många nya kontakter blev det. Kvällen gav deltagarna chans att nätverka, diskutera idéer och utforska möjligheter till samarbete.
Om träffen
Samarbete: Utgårds Hantverksbageri och Svenska Favabönor
Plats: Bottna Sockenstuga, Dingle

4 nov 2024
Tema: offentlig upphandling!
Den 4 november bjöd projektet MAT i Bohuslän in till en inspirerande nätverksträff på Klubbhuset Kode IF i Kungälv. Under kvällen fick lokala matproducenter möjlighet att lära sig mer om hur offentlig upphandling fungerar och hur de kan bli leverantörer till offentlig sektor.
Kvällens föreläsare, Pernilla Fischerström från Länsstyrelsen, delade med sig av värdefulla insikter och råd. Deltagarna fick också vara med i en interaktiv workshop där vi tillsammans diskuterade utmaningar och möjligheter för lokala producenter.
Vi gästades även av Amanda Hansson från Hållsunga Skafferi, som berättade om sin verksamhet och bjöd på fika med lokala smaker. Träffen var ett utmärkt tillfälle för nätverkande, idéutbyte och att knyta nya kontakter.
Om träffen
Samarbete: Hållsunga Gård & Skafferi, Länsstyrelsen Västra Götaland, Lokalproducerat i Väst
Plats: Kode IF, Kungälv

Sök upp till 40 000 kr för hållbara idéer inom matproduktion!
Lokal matproduktion är viktig eftersom den stärker den lokala ekonomin genom att stödja småskaliga producenter och skapa arbetstillfällen. Den minskar också miljöpåverkan genom kortare transportsträckor och hållbara odlingsmetoder. Dessutom säkerställer den färskare och näringsrikare livsmedel för konsumenterna.
Därför erbjuder vi möjligheten att söka upp till 40 000 kr inom ramen för mikrostödet MAT i Bohuslän.
Nätverket MAT i Bohuslän
Vill du få utskick när vi anordnar inspirerande nätverksträffar runt om i Bohuslän?
Vill du få tips om andra aktiviteter eller stöd riktade mot matproduktion?
Fyll då i formuläret för att vara med i kontaktlistan!

Nätverket MAT i Bohuslän Vill du få utskick när vi anordnar nätverksträffar? Vill du få information och tips om stöd man kan söka som lokal producent? Gå med i vårt nätverk!
”*” anger obligatoriska fält
Länkar till andra organisationer
Om projektet
Projektperiod
2024-09-01 – 2027-08-31
Projektägare
Leader Bohuslän
Projektledare
Sanna Olsson
sanna@leaderbohuslan.se
Styrgrupp
Lokalproducerat i Väst
LRF Orust
Studieförbundet Vuxenskolan Väst
Lokala producenter i Bohuslän
Om finansiering
Beviljat leaderstöd
2 472 000 kronor
Total finansiering
2 472 000 kronor
Ingående EU-medel har beviljats ur:
Landsbygdsfonden
