Det var vår i luften när Leader Bohuslän, Utgårds hantverksbageri & gårdshandel och Svenska Favabönor anordnade Smaker från Bohuslän i den lokala matens tecken. Drygt 70 deltagare hade anmält sig, där den absoluta majoriteten antingen var matproducenter eller köpare av lokal mat. Syftet med tillställningen var att dessa skulle mötas, lära känna varandra och göra affärer – nu eller framöver.
I god tid började deltagarna strömma in i lokalen. Frida Andersson, verksamhetsledare för Leader Bohuslän, och Ingrid Klingspor, styrelseledamot i Leader Bohuslän, hade fullt upp med att bocka av gäster och dela ut namnlappar i entrén. När kvällens första föredragshållare, den fantastiska TV-kocken Lisa Lemke, anlände till Bärfendals hembygdsgård, ringlade sig en lång kö utanför.
– Ni måste fråga vad som gjort att så många väljer att vara här ikväll! utbrast Lisa spontant.
Gästerna möttes av ljuvliga bakelser med kardemummakryddad jordgubbs- (från Rödsgubben) och rabarberkompott (från Johannas trädgård), toppade med vackert spritsad grädde, hackad choklad (från Svensk Kakao), rostade bovetekärnor (från Värmland) och torkade maskrosblommor (från Johannas trädgård). Äggen till kakan kom från Stora Svälte Gård, mjölet från Utgårds hantverksbageri. Kaffet och teet var från Bottna, bara några kilometer bort, och mjölken från Skålldals lilla ekomejeri i Kode – ett bra sätt att höja stämningen redan från start! Dessutom hade flera producenter tagit med sig sina produkter och skapat en liten mässdel i lokalen.
Inspirerande föredrag och nätverkande
Sanna Olsson, projektledare för Leaderprojektet Mat i Bohuslän, inledde kvällen med att hälsa alla välkomna och tacka Johanna Nylén och Markus Nordgren för att de både tagit initiativet och hanterat allt praktiskt inför kvällen.
Båda arrangörerna berättade om sina verksamheter. Markus driver Svenska Favabönor och förädlar bönor från det lokala lantbruket Klevs Gård, bara några kilometer från hans verksamhet. Johanna berättade om hur hon under sin utbildning i lokalt mathantverk på Eldrimner fick rita sin dröm. Utan att tänka efter ritade hon ett bröd, en traktor och vete.
– Tänk att få baka bröd på egenmald säd!
Och precis det gör hon idag, i sitt Utgårds hantverksbageri & gårdshandel. Hon berättade också att innan hon startade sin verksamhet hade hon frågat Ann Mårtensson på Klevs Gård Bovallstrand AB:
– Har du någonsin ångrat att du blev bonde?
Ann behövde inte fundera länge innan hon svarade:
– Nej!
Lisa Lemkes energi och kloka råd
När Lisa Lemke äntrade scenen med sin härliga energi och sitt jordnära, ödmjuka sätt var det lätt att förstå varför så många var där för att lyssna på henne. Hon beskrev sig själv som en ”misslyckelärd drömförverkligare”, vilket säkerligen ingav mod i publiken.
Hon betonade att relationer är den viktigaste kryddan – relationerna i arbetslaget, med grannarna, producenterna och kunderna.
– När man kan stå för hela kedjan smakar det riktigt bra i magen. Tänk vad kreativt och härligt när producent och restaurang kan planera säsongen tillsammans!
Det var också precis detta som Klevs Gård, Stora Hotellet Fjällbacka och Skäret på Smögen redan gör.
En annan viktig ingrediens som Lisa lyfte fram var att våga! Publikens ansiktsuttryck avslöjade att många blev inspirerade av hennes positiva energi, och flera beslut om att gå vidare med sina idéer togs nog precis i den stunden.
Publiken bjöds även in att komma med förslag på vad som behövs i området. Bland annat lyftes idéer om gårdsbesök för företagare, gemensamma årshjul för bättre planering och effektivare logistiklösningar. Ett kreativt sätt att lösa transportutmaningar var att använda sig av varandra, och flera deltagare hade med sig varor som de lämnade över till varandra.
Lisa avslutade med frågan:
– Hur skapar man äkta upplevelser som levererar?
Något att ta med sig för alla som satsar på lokal mat – och det var precis vad Lisa själv lyckades med denna kväll.
Smaka på Västsverige och fler inspirerande initiativ
Nästa punkt i programmet var Smaka på Västsverige. Jill Axelsson från Turistrådet Västsverige och Cecilia Faktus från Lokalproducerat i Väst berättade om den positiva förändring som skett under de senaste åren.
För tio år sedan var det få restauranger som arbetade med lokala råvaror, och vissa upplevde att det var för dyrt och logistiskt utmanande. Idag vill de allra flesta använda lokala råvaror. Smaka på Västsverige fungerar som en guide till de bästa och mest genuina matupplevelserna i regionen. Nätverket består av restauranger och caféer som samarbetar med lokala producenter i Västra Götaland, och fler är välkomna att ansluta sig!
Mitt i programmet fanns tid för mingel och nätverkande. Johanna och Markus hade dukat upp surdegsbröd, rökt nötbringa, hummus och ännu mer kaffe och te. Deltagarna minglade, skapade nya kontakter och diskuterade hur de kunde samarbeta och utvecklas tillsammans.
Våga testa – en framgångshistoria
Ann Christiansson från Klevs Gård i Hunnebostrand berättade om deras verksamhet, som genererar många arbetstillfällen.
För några år sedan läste hon att Stora Hotellet Fjällbacka hade anställt en prisbelönt kock. Hon ringde upp restaurangen och frågade om de var intresserade av lokala råvaror, och de svarade ja – men de ville ha grönsaker.
– Vi tänkte att vi testar väl!
De började i liten skala och upplät sin privata odling för att i samråd med kocken odla grönsaker och ätbara blommor. Skörden varierar från år till år, men restaurangen förbinder sig att köpa det som produceras. Personalen uppskattar dessutom att få skörda själva! Samarbetet blev en succé, och nu har Klevs Gård utökat sina odlingar och samarbetar även med Skäret i Smögen.
Skafferi Värmland Väst – en länk mellan producenter och kunder
Sist i programmet presenterades Skafferi Värmland Väst, en lokal grossist som köper in mat och dryck från småskaliga producenter och levererar till butiker, restauranger och storkök. På så sätt blir det enklare för både producenter och kunder att få tag på lokala produkter. Verksamheten startade i Värmland men har nu expanderat till Västsverige.
En lyckad kväll med stark framtidstro
Efter föredragen fortsatte minglet, och sorlet i lokalen visade tydligt att kontakterna som knöts under kvällen var värdefulla.
Leader Bohuslän vill tacka Utgårds hantverksbageri & gårdshandel, Svenska Favabönor, Lisa Lemke, Klevs Gård Bovallstrand AB, Smaka på Västsverige, Skafferiet Väst och alla deltagare som gjorde denna kväll till den bästa på länge!
Fotograf (alla bilder nedan): Karin Björk

Från vänster: Frida Andersson, Sanna Olsson, Markus Nordgren, Lisa Lemke, Johanna Nylén