MIKROSTÖD: MAT I BOHUSLÄN
MAT i Bohuslän är ett mikrostöd som kan sökas av lokala producenter som är verksamma inom matproduktion.
Om mikrostödet
MAT i Bohuslän är ett av våra mikrostöd. Mikrostöd innebär mindre administration och snabbare ansöknings- och beslutsprocess i jämförelse med att söka leaderstöd för en mer omfattande satsning.
Syftet är att främja den lokala matproduktionen med olika insatser som styrs av lokala behov hos de som söker stöd för ett mikroprojekt.
Målet är att minst 8 mikroprojekt ska ha genomförts med koppling till lokal resilient matproduktion.
Nytt krav i mikrostödet MAT i Bohuslän
I den nya omgången av mikrostödet införs ett krav på att bifoga rapport från bokföringsprogram som visar företagets omsättning kopplad till matproduktion under de två senaste boksluten. Om ansökan beviljas och mikroprojektet genomförs, kommer omsättningen att följas upp även kommande år.
Om företaget saknar tidigare omsättning inom matproduktion behöver en affärsplan för verksamheten inom matproduktion lämnas in, såvida detta inte är en del av mikroprojektets aktiviteter att ta fram.
Vad kan man söka stöd för?
Det är möjligt att söka stöd för exempelvis:
- utveckla produktion, logistik och saluföring av lokal mat.
- starta upp/utveckla andelsjordbruk och odlingssamverkan.
- starta upp/utveckla samverkan och/eller partnerskap inom matproduktion.
- teknik- och kompetensutveckling inom matproduktion.
- digital utveckling inom matproduktion.
- utveckling av den egna organisationen mot att bli mer hållbar inom matproduktion.
Vem kan söka stödet?
Sökande kan vara företag och andra organisationer som vill utveckla sin verksamhet inom matproduktion. (Privatpersoner kan söka stödet men då krävs det att en verksamhet startas upp inom mikroprojektet.)
När kan man söka?
Ansökningar tas emot löpande så länge det finns pengar kvar att fördela. Kontakta gärna oss i Leaderteamet innan du påbörjar en ansökan, vi lyssnar på er idé och vägleder dig så att ansökan sker på rätt sätt.
Begränsning av ansökningar
En organisation kan endast ha en aktiv ansökan åt gången inom mikrostödet MAT i Bohuslän. Det finns möjlighet att ansöka igen om den nya idén skiljer sig från tidigare mikroprojekt. För att kunna skicka in en ny ansökan måste det föregående mikroprojektet vara genomfört, slutredovisat och ha en utvärdering av effekterna av det tilldelade stödet.
Kommande beslutsmöten:
2025-03-31 (fulltecknat med ansökningar)
2025-04-29 (fulltecknat med ansökningar)
2025-05-27
2025-09-09
2025-10-02
2025-11-05
2025-12-09
Max 3 ansökningar kan beslutas om vid varje beslutsmöte.
OM MIKROSTÖDET
Sökbart maxbelopp: 40 000 kr
Stödnivå: 70 %
Medfinansiering: Ni som söker mikrostödet måste medfinansiera projektet med minst 30 % av kostnaderna.
Ladda ner

Pågående mikroprojekt

Fotograf: Linda Tengvall
Blåa såser
En ny produkt med bas av sockertång från Öckerö/Hälsö ska tas fram – en grillsås, där syftet är att etablera sockertång som ett hållbart livsmedel på svenska matbord. Projektet ska etablera en produktionskedja, marknadsföra produkten med fokus på miljöaspekter, och utveckla ett distributionsnät. Resultaten sprids genom sociala medier och storytelling för att öka acceptansen av sjömat i svensk kost.
OM Mikroprojektet
Projektägare: Ten Island Seafarm AB
Plats: Hälsö – Öckerö
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 58 000 kr

Digital surdegskurs
Med den nya tjänsten digital surdegskurs gör det möjligt att sprida kunskapen om surdegsbakning till en bredare publik året runt. Projektet omfattar inspelning av kursavsnitt, utveckling av en kursportal med landningssida och marknadsföringsmaterial. Resultatet ska spridas via sociala medier. Kursen blir en inspirationskälla som når nya målgrupper året om, samtidigt som den bidrar till hållbart lärande och ekonomisk tillväxt för verksamheten.
Om mikroprojektet
Projektägare: Utgårds hantverksbageri & gårdshandel
Plats: Fjällbacka – Tanum
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 57 240 kr

Must Ljungskile
Must Ljungskile förvandlar överbliven trädgårdsfrukt till lokalt producerad äppelmust. Genom samarbete med föreningar och lokalbefolkning skapar de hållbara affärsmodeller, minskar matsvinn och stöttar ungdomsidrotten. Ett innovativt projekt där miljö, ekonomi och gemenskap möts – en win-win för alla!
Om mikroprojektet
Projektägare: Visual Sense/Niklas Ahlberg
Plats: Ljungskile – Uddevalla
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 57 440 kr

Utveckling av andelsjordbrukskonceptet
Odlingslust arbetar för att förnya andelsjordbruket genom att öka tillgängligheten med lokala utlämningsställen och en digital plattform för flexibla beställningar. Genom samarbete med lokala aktörer och utveckling av recept vill de göra det enklare för fler att ta del av hållbart odlade grönsaker. Projektet syftar till att skapa långsiktiga lösningar som gynnar både kunder och producenter.
Om mikroprojektet
Projektägare: Odlingslust AB
Plats: Ljungskile – Uddevalla
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 57 580 kr

Utvecklingen av Djupedals Trädgårdar
Mikroprojektet Djupedals Trädgårdar syftar till att utveckla en småskalig grönsaksodling genom att expandera odlingsytan, bygga en permanent försäljningsbod och förbättra synligheten med nya skyltar. Med hållbara odlingsmetoder och lokal förankring skapas en resursvänlig matproduktion där grönsaker säljs direkt till kunder utan mellanhänder. Målet är att möta den stora efterfrågan på närodlade grönsaker och bidra till både ekologisk och social hållbarhet i Bohuslän
Om mikroprojektet
Projektägare: Djupedals Trädgårdar/Hannah Stening
Plats: Hamburgsund – Tanum
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 59 449 kr

Gårdsförsäljning
Sandbacka Gård söker stöd för att utöka sin grönsaksproduktion och förbättra försäljningen genom större odlingsareal, nytt viltstängsel och en hemsida. Projektet ska stärka den lokala matproduktionen på Orust genom samarbeten med Orust Mat och Smaka på Orust. Försäljningen kommer att ske via en gårdsbutik, webshop och lokala marknader. Resultaten sprids genom digitala kanaler och lokala nätverk för att öka tillgången på närproducerad mat.
Om mikroprojektet
Projektägare: Sandbacka Gård
Plats: Henån – Orust
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 60 514 kr

Perenn Örtagård
Sjöängens Köksträdgård söker stöd för att anlägga en perenn örtgård för att möta efterfrågan från lokala restauranger på svåråtkomliga örter. Projektet inkluderar anläggning av odlingsbäddar, förbättring av avrinningssystem och utveckling av en visuell identitet för att stärka varumärket. Målet är att skapa en långsiktig och hållbar produktion av perenna örter, vilket stärker samarbetet med restauranger och ökar försäljningen av lokala grönsaker. Resultaten sprids via sociala medier och genom att bjuda in kunder till odlingen för att se utvecklingen.
Om mikroprojektet
Projektägare: Fingal Design
Plats: Marstrand – Kungälv
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 63 601 kr

Ciderprojektet
Alvar & Ivar på Kalvhagen vill utveckla sin ciderproduktion och förbereda sig för kommande möjligheter till gårdsförsäljning genom att skapa en tydlig visuell identitet och informativa material. Projektet inkluderar design av etiketter, informationsskyltar och en tryckt folder, samt utveckling av upplägg för ciderprovningar och guidningar. Målet är att stärka varumärket och öka kunskapen om hantverkscider, samtidigt som besöksverksamheten på gården utvecklas. Resultatet sprids via sociala medier, hemsidan och genom en förbättrad besöksupplevelse på gården.
Om mikroprojektet
Projektägare: alvar & ivar surdegsbageri ab
Plats: Hjälteby – Tjörn
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 58 500 kr

Mer lokalodlade grönsaker åt folket!
Timmervikens Skafferi vill förbättra hållbarheten på sina grönsaker och öka tillgängligheten i gårdsbutiken genom att installera en luftvärmepump och ett smartlås. Projektet inkluderar även framtagning av grafiskt material och digitala grönsaksporträtt för att öka konsumenternas kunskap om grönsaker, förvaring och tillagning. Genom dessa insatser ska butiken kunna hålla öppet dagligen under säsong, minska matsvinnet och öka försäljningen av lokalproducerade grönsaker. Resultaten sprids via sociala medier, hemsidan och skyltning i gårdsbutiken för att inspirera fler att välja närodlade produkter.
Om mikroprojektet
Projektägare: Timmervikens Skafferi
Plats: Timmervik – Stenungsund
Leaderstöd: 40 000 kr
Budget: 58 310 kr

Smögens Tvålbruk – Bigården
Smögens Tvålbruk vill utöka sin verksamhet genom att bli självförsörjande på bivax till sin hudvårdsproduktion samt bredda utbudet med honung och nya produkter. Projektet innebär övertagande av biodlingsutrustning, utökning av bisamhällen, framställning av etiketter samt byggnation av en obemannad honungskiosk för lokal försäljning. Genom detta stärks företagets hållbarhet samtidigt som projektet bidrar till pollinering och bevarande av det hotade nordiska biet. Resultaten sprids via sociala medier, lokala marknader och företagets nätverk av återförsäljare.
Om mikroprojektet
Projektägare: Smögens Småbruk AB
Plats: Smögen – Sotenäs
Leaderstöd: 11 900 kr
Budget: 17 500 kr

Lokal mat till offentlig sektor inom de närliggande kommunerna- är det möjligt?
Hållsunga Skafferi vill undersöka möjligheterna att sälja lokalproducerad mat till offentlig sektor i närliggande kommuner. Projektet innebär kartläggning av intresse, volymer, priser och logistiska utmaningar i samarbete med lokala producenter och kommunala aktörer. Målet är att öka efterfrågan på närproducerad mat, stärka småskaliga livsmedelsproducenter och bidra till en mer hållbar livsmedelsförsörjning. Resultaten sprids genom sociala medier, Hållsunga Skafferis hemsida och via andra producenter för att inspirera till fler lokala samarbeten.
Om mikroprojektet
Projektägare: Hållsunga Skafferi
Plats: Kärna – Kungälv
Leaderstöd: 28 100 kr
Budget: 40 460 kr